Bijzondere DNA-matches: een onverwachte ontdekking

Meerdere gemeenschappelijke voorouders uit één DNA-match

De zoektocht naar de vader van mijn overgrootvader Frans Visser, die later de naam Papavoine aannam, is nog volop in ontwikkeling. Hoewel ik op dit moment nog geen concrete DNA-gegevens heb die rechtstreeks tot een doorbraak leiden, blijft mijn onderzoek in beweging. Deze week richtte ik mijn aandacht op de bijzondere DNA-matches die me wekelijks via e-mail worden toegestuurd. Eén van deze matches leverde onverwachts een fascinerende ontdekking op.

Elke week nieuwe connecties

Wekelijks ontvang ik een e-mail met een overzicht van nieuwe DNA-matches: mensen met wie ik een stukje DNA deel. Het blijft altijd spannend om deze te bekijken, omdat je nooit weet welke verrassingen ze in petto hebben. Vaak bieden matches nieuwe puzzelstukjes voor mijn stamboom, en soms brengen ze verborgen verbanden aan het licht. Deze week leidde één specifieke match verrassend snel tot een resultaat.

De achternaam De Graaff springt eruit

Toen ik de stamboomgegevens van één van mijn nieuwe DNA-matches bestudeerde, viel direct de achternaam ‘De Graaff’ op. Deze naam komt namelijk ook voor in de moederlijke lijn van mijn familie, via mijn oma. Dat alleen was al interessant, maar het werd nog intrigerender toen ik dieper in de stamboom dook.

Bij verder onderzoek in het stamboom waaierdiagram verschenen namelijk twee bekende achternamen: naast ‘De Graaff’ kwam ook de naam ‘Frie’ naar voren. De naam ‘Frie’ is bekend uit de moederlijke lijn van mijn opa. Dit wees erop dat deze DNA-match via twee afzonderlijke takken van mijn stamboom aan mij verwant is.

Een dubbele verbinding

Het feit dat deze persoon via zowel de achternaam ‘De Graaff’ als ‘Frie’ in mijn stamboom te traceren was, leverde belangrijke inzichten op. Door de gegevens grondig te analyseren en de DNA-overeenkomsten nader te bestuderen, kon ik concluderen dat deze match geen toevalstreffer is. De gedeelde DNA-match bleek afkomstig te zijn van twee aparte familielijnen.

Wat betekent dit voor mijn onderzoek?

Hoewel deze ontdekking geen directe link heeft met mijn zoektocht naar Frans Visser, benadrukt het hoe waardevol DNA-matches zijn om onverwachte connecties in je familiegeschiedenis te onthullen. Deze dubbele verbinding in zowel de moederlijke lijn van mijn oma als die van mijn opa laat zien dat er veel meer verbanden in mijn familiegeschiedenis bestaan dan ik ooit had gedacht.

Mijn volgende stap is om deze match verder te onderzoeken en uit te zoeken welk deel van het gedeelde DNA afkomstig is van de voorouders van mijn oma én welk deel van de voorouders van mijn opa. Dit zal niet alleen helpen om mijn stamboom verder in kaart te brengen, maar maakt het in de toekomst ook eenvoudiger om nieuwe DNA-matches te analyseren.

De kracht van DNA-onderzoek

Deze ervaring onderstreept opnieuw hoe krachtig DNA-onderzoek is als hulpmiddel bij genealogie. Zelfs als een directe doorbraak uitblijft, kun je onderweg verrassende inzichten opdoen. Elk nieuw stukje informatie kan de basis vormen voor nieuwe verbanden en ontdekkingen.

Ik blijf deze DNA-match en andere connecties verder uitdiepen. Misschien leveren ze uiteindelijk nieuwe aanwijzingen op in mijn zoektocht naar Frans Visser, of brengen ze verborgen verhalen in mijn familiegeschiedenis naar boven.

Heb jij ook bijzondere DNA-matches ontdekt? Of wil je meer weten over hoe ik mijn stamboomonderzoek combineer met DNA-technieken? Neem gerust contact met me op via papavan.nl of stuur een e-mail naar info@papavan.nl.


Reacties

7 reacties op “Bijzondere DNA-matches: een onverwachte ontdekking”

  1. Wat een bevlogenheid Tineke!

    Ik probeer je te volgen in je uitleg over “deze dubbele verbinding in zowel de moederlijke lijn van mijn oma als die van mijn opa”. Lastig! Misschien moet je nog maar een keer een poging doen bij een borrel:-)

    Groeten Bart

    1. Dank je Bart. Leuk dat je mijn blog zo leuk vind en die borrel doen we zeker.
      Meestal zie je bij DNA matches dat het DNA afkomstig is van een voorouders. In dit geval is het DNA afkomstig van twee voorouders in een ander deel van mijn stamboom. Namelijk een gedeelte via de lijn mijn oma aan moederskant en een gedeelte via de lijn mijn opa aan moederskant!

  2. Duidt dat dan op eerdere relaties en nageslacht tussen “familieleden”?

    1. Ja dat klopt. Een man van de familie De Graaff is met een vrouw van de familie Frie getrouwd. Deze beide personen hebben voorouders die gelijk zijn aan die van mij.
      Goed nagedacht!

  3. […] mijn vorige blog schreef ik over een bijzondere DNA-match die afstamt van twee aparte familielijnen in mijn […]

  4. Hoi Tineke , wat ik mij afvraag is hoe dna onderzoek jou kan helpen bij genealogie ? Immers er is toch geen dna van voorouders beschikbaar?

    1. Hoi Piet, Je vooruders geven het DNA door aan hun afstammelingen. Dus mijn (en jouw) DNA bevat sporen van je voorouders. Als jij een een stukje DNA heeft gekregen dat een andere afstammeling ook heeft gekregen, krijg je informatie over jouw gemeenschappelijke voorouders, maar ook welk stukje DNA je hebt gekregen van die voorouders. Elke persoon heeft wel 10000 andere personen met wie ze DNA delen (DNA matches) bij de bedrijven die deze service verlenen. Je krijgt ook informatie hoe groot het DNA is dat je deelt met een ander persoon. Hoe groter en meer DNA je met iemand deelt, hoe dichterbij de gezamelijke voorouders zijn. Hopelijk iets duidelijker. groet, Tineke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *